Снимка БГНЕС

Етичната и дисциплинарната комисия към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъждат сигнала на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, в който той твърди, че Иван Гешев едно е записал нерагламентирано свой разговор с члена на Колегията Йордан Стоев. Решението беше  взето след почти тридесетминутен спор между Гешев и част от съдебните кадровици, подписали се под искането за предсрочно прекратяване на мандата му. Дали точката въобще да бъде включена в дневния ред, бе ябълката на раздора на днешното заседание.

Иван Гешев се появи на Прокурорската колегия за първи път след инцидента с автомобила му на 1 май, внесения сигнал за отстраняването му от Сарафов и последвалия скандал със заместника му.

Точката за Сарафов беше предложена като допълнителна от Калина Чапкънова, която е сред шестимата вносители на искането за отстраняването на Гешев. Към нея и към една от другите от подписалите се - Гергана Мутафова, Гешев отправи на няколко пъти иронични и видимо раздразнени реплики.

Още по темата
Малко преди това решение от Софийската градска прокуратура официално обявиха, че започва проверка срещу Гешев по сигнал на заместника му Сарафов с твърдения за три извършени престъпления - незаконен запис, длъжностно престъпление - заради използването на почивната станция на прокуратурата в Боровец за лични нужди, и престъпление срещу правосъдието - заради намеса в разследването "Барселонагейт".

Избран е прокурор на случаен принцип, а от Градската прокуратурата декларират обективна и по закон работа, въпреки позицията на лицето, срещу което е сигналът.

На този фон Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase