Снимка БГНЕС

Шофьор получи 3-годишна условна присъда след тежка катастрофа, отнела живота на 17-годишен младеж. Това доведе до протест на близките в Пловдив днес.

Катастрофата се случва през лятото на 2020 г. Днес се провежда дело в Апелативния съд в Пловдив, след като Окръжният съд в Пловдив е отсъдил 3-годишна условна присъда.

„На 30 август 2020 г. неграмотен шофьор спира със загасен двигател и без светлини по средата на пътя и убива моя син, който е карал мотоциклет и не го е видял. На първа инстанция получаваме три години условна присъда, три години ходим по мъките“, разказа майката на загиналото момче Ива Монова пред bTV.

Шофьорът на автомобила е имал множество нарушения на пътя.

„До инцидента има 49 нарушения, след като убива моя син прави още 29 нарушения. Дори във вечерта на убийството той не е бил задържан. Животът на моето дете не е условна присъда“, обясни Ива Монова.

Бабата на убития Ангел Морунов заяви, че е депозирала молба до Апелативния съд за отнемане на книжката на шофьора.

„Смятам, че не е нормално човек с 61 наказания, малограмотен, да продължава да се движи по пътищата. Той е потенциален убиец на невинни хора“, добави тя.

Организаторът на протеста Иван Спасов заяви, че общите искания са за промяна на Наказателния кодекс, Наказателно-процесуални кодекс и Закона за движение по пътищата – „нарушения, при които има употреба на алкохол, наркотици и груби нарушения на пътя да бъдат гледани като умишлени престъпления“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase