Снимка БГНЕС
fallback

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, дадени за къща за гости. Това съобщават от Окръжния съд в Благоевград, който гледа делото на първа инстанция.

Манолев беше обвинен от прокуратурата заедно с Ана Димитрова. Според обвинението от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. те са представили пред Държавен фонд "Земеделие" неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността "Чинар куши" край Сандански, за да получи ЕТ на Димитрова 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони.

Oще по темата

Димитрова също е оправдана. Прокуратурата има право да протестира пред Софийския апелативен съд.

Името на бившия зам.-министър беше съобщено от САЩ редом с това на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, като санкциониран, но за разлика от тях неговата санкция не бе закона "Магнитски". В съобщението на САЩ се казваше, че в качеството си на зам.-министър Манолев е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. На Манолев и семейството му им е забранено да влизат в САЩ.

Бившият зам.-министър на ГЕРБ хвърли оставка през 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения. В края на същата година прокуратурата му повдигна обвинение, а антикорупционната комисия КПКОНПИ започна производство за конфликт на интереси, че докато Манолев е бил член на управата на фонд "Земеделие", не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на Димитрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

тя

преди 11 месеца

Всички на края ги оправдават !Така работи съдът в България !

27

Анонимен

преди 11 месеца

У България че има осъден министър..алоооооооо...

26

Невинен

преди 11 месеца

Някъде бях чел един Бисер - Виновен до заплащане на противното.Много точно казано

fallback