Снимка БГНЕС

Бившият главен секретар на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Гайтанджиев осъди прокуратурата за незаконно повдигнато обвинение. Той ще получи 40 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, реши Софийски градски съд. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

На 31 март 2017 г. срещу Гайтанджиев започна наказателно производство в качеството му на член на Комисията за провеждане на процедура по възлагане на обществената поръчка за изграждане на тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". Обвинението било, че изнесъл от служебно помещение на АПИ и скрил документи от тръжната документация. В дома му бяха намерени копия на документи. На следващия ден му е било повдигнато обвинение за престъпление по чл. 319 от НК.

Ситуацията бе използвана като повод за прекратяване на процедурата.

През май 2021 г. Гайтанджиев бе окончателно оправдан с решение на съда. Магистратите тогава установиха, че няма доказателства, че точно Гайтанджиев е взел и скрил документите.

Съдът постанови, че повдигнатото обвинение накърнило честта и личното достойнство на специалиста в областта на строителството и пътната инфраструктура, който е и университетски преподавател. В исковата молба до съда твърди, че доброто му име в професията и цялата му професионална кариера рухнали. Изтърпял унижението и на 24-часово задържане в арестно помещение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase