Снимка БГНЕС

"Гробарят от Банкя" Георги Енев не давал на хората да отварят урните с праха на близките им, които им давал. Той е обвинен, че е измамил 20 души, че ще кремира роднините им, а вместо това ги погребвал незаконно. Това съобщи пред медии районната прокурорка на София Невена Зартова.

Тя обясни, че в Банкя го познавали като Гробаря и мислели, че той е собственик на погребална агенция, макар тя да се е водела на името на друг човек.

Енев е обвинен, че от януари 2020 г. до май м.г. е взел общо 28 230 лева уж, за да кремира 20 души. Най-малката сума, която поискал, била 780 лева, а най-голямата - 3500 лв.  Вместо да кремира починалите, той ги заравял в землището на с. Клисура, близо до тамошното гробище.

Към момента са открити 12 от 20 трупа, 8 тела не са намерени. Няма данни и те да са били кремирани в трите крематориума в страната - в София, Пловдив и Варна, посочи Зартова.

Обясни, че там е проверявано за 3 години назад. Самият Енев дава частични обяснения, посочва само, че е работил с крематориумите в София и Пловдив.

Телата бяха открити през май 2022 година. Тогава хора забелязаха останки, а след това човекът, който физически е погребвал хората, разказа за схемата. Той не е обвинен.

След като днес делото беше внесено в съда, се очаква скоро то да започне. Само разноските за експертизите са 22 940 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase