Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Велико Търново е повдигнала обвинение на турския водач на румънския автобус заради катастрофата вчера, при която загинаха четирима души - двама мъже и две жени, а деветима бяха ранени, съобщи на брифинг днес наблюдаващият прокурор Илиан Благоев, цитиран от БТА.

Още по темата


Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата като водач на моторно превозно средство. Това е чл. 20 , ал. 1 и 2 от Закона за движение по пътищата. От прокуратурата ще поискат от съда налагане на мярка „Задържане под стража" за 72 часа.  Наблюдаващият прокурор коментира, че е открита част от тахографското устройство, но тя не съдържа информация за скоростта, с която се е движел автобусът.

Разследването е ръководено от Националната следствена служба. Според следователя Бранимира Вергова на този етап са назначени множество експертизи, събрани са доказателства, отделно са проведени разпити на всички пострадали, с изключение на петима румънски граждани, които, след първоначалното оказване на медицинска помощ в болницата във Велико Търново, са транспортирани в Румъния, където продължава тяхното лечение. След приключването му ще бъдат назначени допълнителни експертизи. По думите на Вергова е рано да бъдат коментирани причините за катастрофата.

Както БТА съобщи, на 6 август, около 2:00 ч., автобус с румънска регистрация, управляван от турски водач, е катастрофирал в участъка между селата Куцина и Поликраище. В автобуса са били 25 души.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 месеца

"открита част от тахографското устройство" Що всичко е малоумно и неработещо? Къде е това устройство, че при катастрофа, засегнала почти само покрива, се е разтрошило на парчета? Да не е монтирано отпред на радиатора? Не би ли трябвало да е на такова място, че да не се унищожи при всяка катастрофа и данните да станат невъзстановими?

2

Много

преди 3 месеца

Удобно, а трагичния път и инфраструктура - в Африка пътища са по - добри, а простите панелистански роби мислят, че живеят в държава, а то е турско WC с име България. Румъния прати 5 медицински хеликоптера да си вземе гражданите, защото дори те знаят за нивото на Чекмеджания, а колко мед хеликоптера има турския кл... точно нула!

1

Асан

преди 3 месеца

Румънски рейс турски шофьор :)))