Снимка: БГНЕС
fallback

Със закриване на спецправосъдието ще бъдат удовлетворени интересите на ограничен кръг от лица, "застрашени" от специализираното правосъдие.

По този начин чрез механизмите на законодателната власт ще бъдат постигнати политически цели и ще се осъществи пряко политическо влияние върху работата на независимата съдебна власт.

Oще по темата
Това се посочва в становище на Прокуратурата, подписано от главния прокурор Иван Гешев, до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателя на правната комисия в парламента Милен Матеев във връзка със законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура.

Промените бяха приети на първо четене преди седмици в правната комисия, като се очаква в близките дни да бъдат гласувани и в пленарна зала.

В становището се посочва, че мотивите, изложени в законопроекта, не съдържат задълбочен анализ на конкретни данни за работата на специализираните съд и прокуратура. Поставя се въпросът как ще бъде реализирана по-ефективна борба с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, щом спецструктурите не са ефективни.

Според прокуратурата разрушаването на действащия в момента централизиран модел по делата за организирана престъпност ще окаже пряко влияние върху тяхната ефективност и ще възвърне отдавна изоставен модел, доказал своята непригодност. Допълва се, че с всяка година, от създаването й, резултатите на Специализираната прокуратура се подобряват като статистика и като качество на работа.

Законопроектът предвижда сериозни последици и за магистратите, тъй като ще бъдат засегнати правата им и един от конституционно гарантираните принципи - принципът на несменяемостта, който е пряко свързан с принципа на независимостта и с правната сигурност, се посочва в становището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

ще

преди 2 години

бъде позор ако тоя не бъде изритан гнусно и осъден-това чака народа

60

Анонимен

преди 2 години

"Хем обвиняем, хем свидетел, чак от Дубай!" - Че и подсъдим на всичко отгоре!

59

Бе

преди 2 години

Защо не пишете че Гешев в взел имунитета на изнудвач депутат от Дупясе?Личи си какво внушавате!

fallback