Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата смята да повтори всички "опорочени" действия по разследването, свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова.

Още по темата
На следователи от следствения отдел при Софийската градска прокуратура е указано „всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново“, по предвидения в закона ред. „Само тогава събраните чрез тях доказателства могат да бъдат ползвани в наказателното производство“, допълват от прокуратурата.

Оттам отбелязват, че „във връзка с порочно извършените на 17.03.2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, ще бъдат разпитани от следовател присъствалите на тях поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед“.

От прокуратурата посочват още, че ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган - разследващ полицай към МВР. Разпитани ще бъдат и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи, както и ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия.

На 17 март за 24 часа в ареста бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъдат повдигани обвинения. Те бяха задържани по повод образувано полицейско досъдебно производство за изнудване.

Прокуратурата заяви, че действията по разследването са опорочени и не са извършени от компетентен орган, трябвало е да се извършат от следовател, тъй като става дума за две лица - членове на Министерски съвет към момента на извършване на евентуални престъпления. Според наблюдаващите прокурори доказателствата по образуваното досъдебно производство към този момент не са достатъчни, за да се изведе обосновано предположение, че който и да е от тримата арестувани е извършил престъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase