Снимка: БГНЕС

Всеки един от мотивите за искането на оставката на Иван Гешев сам по себе си е изключително сериозен, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по bTV.

"От наша гледна точка това показва, че настоящият главен прокурор не може да продължава да упражнява този пост. Защото всеки един от случаите се основава или на влязъл в сила съдебен акт, или на акт, подписан от главния прокурор, или на негови изявления в медиите, които са се опровергали по категоричен начин с последващите събития.

Нека само припомним протестите. Ние много ясно сме посочили изявления на главния прокурор, в които коментира и поздравява законосъобразните действия на МВР за опазване на обществения ред. Същевременно после излязоха записите за побои зад колоните, а един от побойниците беше назначен в бюрото за защита на лицата, застрашени от наказателно производство лично от Гешев", каза министърът.

Запитана дали въобще смята, че това ще стане и на какво разчита, тя отговори: "Време е да приемем в нашата държава, че всяка институция трябва да изпълнява правомощията си така, както изисква закона. И съответно да носи своите решения. Преценила съм, че съгласно действащото законодателство обстоятелствата налагат да предприема тази процедура. Отговорност на Висшия съдебен съвет е да вземе решение дали са налице тези обстоятелства, или не са. Аз не мога да нося тяхната отговорност. Този дебат, независимо от неговия край, е крачка напред в правовата държава, крачка напред в демократичното общество, защото ще покаже как всеки един от хората, които са избрани да изпълняват съответната позиция, осъществяват своите правомощия. Ще покаже работи ли системата, не работи ли, какви са дефицитите и как трябва да се развива".

Тя каза още, че европейските делегирани прокурори не могат да свършат работата на нашите национални прокурори, защото отговарят за различни групи престъпления.

Йорданова определи срещата си днес с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши като „изключително продуктивна“. В отговор на въпрос дали нашите 120 сигнала до Европейската прокуратура са най-много министърът обясни, че предстои публикуването на годишния ѝ доклад и тогава ще се разбере.

Относно предложението на главния прокурор Иван Гешев за дебат относно закриването на спецправосъдието министърът напомни, че по този въпрос вече е имало три пъти дебат за последната година.

Това е най-публично обсъжданият законопроект, коментира правосъдният министър (проект на промени в Закона за съдебната власт вече е внесен в Народното събрание). Надежда Йорданова отново увери, че след закриване на спецправосъдието всички висящи дела ще бъдат довършени от същите съдии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase