Снимка: Pixabay
fallback

Районната прокуратура в Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 37 годишен мъж, безработен от Перник, съобщиха Атанас Илиев, зам.-районен прокурор и говорител на Районната прокуратура в Пловдив и Димитър Костов, наблюдаващ прокурор, цитирани от БТА.

В рамките на месец прокуратурата в Пловдив е събрала данни за престъпна дейност, състояща се в множество измами на територията на цялата страна, извършени "от лице, което е измамник по професия", заяви Атанас Илиев.

По думите му лицето има солидна справка за съдимост от 34 страници, от която е видно, че последните 10 години извършителят се е занимавал основно с измами. Той е осъждан и лежал в затвора за измами.

Става дума за множество измами за малки суми пари за започване на надомна работа с обяви по интернет. Измамените са предимно безработни хора, които трябвало да платят по сметка сумата от 42 лева, за да започнат надомна работа.

На практика извършителят се е възползвал от мъката на хората и тяхното безпаричие, и от техните надежди да намерят поминък, посочи прокурорът.

Досъдебното производство е образувано на 10 януари т.г., като до момента са разпитани около 40 пострадали и са установени поне още толкова, каза наблюдаващият прокурор Димитър Костов и поясни, че пострадалите са поне 80 човека от цялата страна. Наказанието, което предвижда законът за това престъпление,, е от три до 10 години лишаване от свобода.

Според зам.-районния прокурор, основните затруднения пред разследването са установяването на пострадалите, понеже хората не подават сигнали и не осъзнават, че е в техен интерес незабавно да уведомят полиция и прокуратура, че са били измамени или имат данни за извършено друго престъпление. Атанас Илиев посочи, че от началото на годината до сега Районна прокуратура - Пловдив е внесла в съда 231 досъдебни производства, по повечето от които вече има присъди.

Също така зам.-районният прокурор и говорител на Районна прокуратура - Пловдив каза, че вчера съдът е постановил постоянна мярка "задържане под стража" спрямо четиримата задържани рецидивисти - "гастролираща група крадци", дошли от старозагорското село Черна гора, за да крадат в района на селата около Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 години

По повод на некоректните работодатели погледнах в Инспекцията по труда, че можеш по телефон да подадеш сигнал, като си даваш имена, адрес, имейл, но те нямало да те информират за направената проверка, как се очаква нещо да се случи. Всичко е наужким.

8

Анонимен

преди 2 години

Когато правосъдната система я няма, когато институциите ги няма, когато всичко е надолу с главата, плевелите избуяват. Частниците се отнасят с хората като с роби. В големите хранителни магазини Били, Лидъли, Кауфланди няма регламентирана почивка за хората и чакат на благоволението на някакви измислени управители да ги пуснат когато им скимне, а може и да не ги пуснат, след като там не се дават фишове, не се попълват молби за отпуск, а пак същите управители се разпореждат с живота на хората.

7

Анонимен

преди 2 години

до 4- Дойче леле-дали плаща? - АКО да, да почваме да пишем.

fallback