Снимка: БГНЕС
fallback

Проверка на ГДБОП по сигнал на БОЕЦ срещу депутата от ДПС Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван, пише в. „Сега“.

Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура.

МВР бе сезирано срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари. От пресцентъра на МВР потвърдиха пред "Сега", че сигналът на БОЕЦ е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП.

Ако прокуратурата се съгласи с изводите на ГДПОБ, процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на парламента от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и  началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", обясниха преди време сигнала си БОЕЦ. Те допълниха, че вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване.

Сега БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.
Миналия септември, по време на заседание на заседание на комисията в 46-ото НС, която проучва действията и бездействията на българските институции във връзка с наложените от САЩ санкции за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, стана ясно, че за последните 20 години прокуратурата е работила по 14 преписки срещу Делян Пеевски. 13 от тях са прекратени, без да прераснат в дела, а едно е прекратено като досъдебно производство.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

СМЕХ...

преди 2 години

ПРИ РАЗГОВОРИТЕ НА ЛУКАНОВ С МАКСУЕЛ , ЛУКАНОВ КАЗВА:...."ЩОМ ЩЕ ПРАВИМ "---КАПИТАЛИЗЪМ"---САМО НИЕ ЩЕ СМЕ КАПИТАЛИСТИТЕ"....ХА,ХА,ХАААААААА..."ДРУГИТЕ --НЕ"...

48

toti

преди 2 години

Тоя ***,да стане рибка ..едва ли???

47

Анонимен

преди 2 години

Гешев, Боко, Цацаров и Делян ще избягат в чужбина. Турция, Украйна, Дубай.

fallback