Снимка: БГНЕС

Наблюдаващите прокурори по делото за пране на пари, отклонени от строителството на магистрала „Хемус“, са поискали да бъдат освободени от разследването.

Причината е оказаният им от служители на ГДБОП натиск, съобщиха от ръководството на Софийската градска прокуратура на специален брифинг.

 Това е поредният епизод от скандала, които ескалира тази неделя, когато от прокуратурата на два последователни брифинга огласиха, че работещите по аферата "Хемус" прокурори са били притискани от шефа на ГДБОП Калин Стоянов да променят в по-леко обвинението на единствения обвиняем - Борислав Колев, срещу негови показания за хората над него в схемата за източване на милионите от „Хемус“.

В отговор от МВР обвиниха прокуратурата, че съзнателно не работи по случая, защото пази бившите управляващи, съобщи БНР.

Още по темата

И през вчерашния ден престрелката продължи на ниво - главен прокурор и вътрешен министър, и така днес заместник-градският прокурор Ивайло Илиев обяви:

„В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия, които са извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да напусне страната и да отиде от чужбина, и да направя така ,че да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че  по този начин пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение“.

Предстои по депозираните отводи на прокурорите да се произнесе Софийската апелативна прокуратурата, а ако те бъдат уважени, на случаен принцип ще бъдат избрани други техни колеги, които да работят по случая.

След като в неделя шефът на икономическите разследвания в ГДБОП Александър Анастасов разказа, че с колегите му били превърнати в лични шофьори на прокурорите, някои, от които дори не знаели къде е ГДБОП, днес градският прокурор на София Илиана Кирилова обяви:

„С оглед на създалата се ситуация, прокурорите заявяват, че оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се извършват в кабинетите на прокурорите, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват, както знаете, ръководството и надзора по всички досъдебни производства".

Утре Софийският апелативен съд ще заседава по протест на прокуратурата и срещу домашния арест на Борислав Колев. Тогава за първи път ще може да се чуе както неговата гледна точка, така и на адвоката му, който също е замесен в обвиненията за натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase