Снимка: Pixabay
fallback

Разкрита е шпионска група, в която са участвали служители на Военното министерство и Народното събрание, съобщиха от прокуратурата.

"Шест лица са предадени на съд за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение", информират от държавното обвинение.

Ръководител на групата е бил бивш отговорен служител във военното разузнаване, поясняват от държавното обвинение.

Oще по темата
“В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София“, добавят от прокуратурата.

В групата участвали двама действащи офицери от служба "Военна информация", ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са разпити на повече от 70 свидетели и са извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение "Задържане под стража", а един е с наложена "Парична гаранция".

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 години

Врезидента се измъкнал в последния момент, преоблечен като калайджия :)

37

Кико

преди 2 години

Да питат направо Радеф,няма да им излезе скъпо! Най много някое джемпърче на президеншата!

36

Бьлвоч

преди 2 години

Смях - какьв интерес и за кои може да представлява бьлгария - няма нито армия нито вьоражения - има някаква умряла база на американците в шабла ли беше - но сьс сигурност нато не издава и на бьлгарските власти какво има там Някои се опитва да блесне в прокуратурата като голям атлантикНаи много да са се интерсували колко ще платим за техника на -30 г и да са се смяли от сьрце в вьпросното посолство като случея с гробниците - ф16 дето платихме

fallback