Снимка: Bulgaria ON AIR

Главният прокурор Иван Гешев поиска свалянето на имунитета на кандидата за президент Боян Расате след нападението в ЛГБТИ офиса Rainbow Hub в събота.

"Очаквано беше, но това за мен не е голяма драма. В своята дългогодишна обществена дейност никога не съм се ръководил от това дали имам имунитет или нямам. Защитавам определени идеи и ценности и това, че по време на това деяние имах имунитет, е по-скоро дребна случайност", заяви Боян Расате в предаването "Денят ON AIR" с водещ Ганиела Ангелова.

Според него неоспорими доказателства за това дали той е сред агресорите няма, защото това би предполагало България да е правова държава, а тук правосъдието било улично.

Расате е категоричен, че имунитетът му е поискан от Гешев не без външен натиск, като такъв, по думите му, е бил оказан от 11 чуждестранни посланици, начело с американския – Херо Мустафа.

"Мога да кажа в прав текст: Имунитетът на Боян Расате бе свален от Херо Мустафа", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

След искането на главния прокурор стана ясно, че ЦИК разрешава Расате да бъде привлечен като обвиняем. Това съобщи пред  БНР заместник-председателката на комисията Росица Матева.

В съобщението на прокуратурата по-рано днес се казва, че на Расате ще бъде търсена наказателна отговорност за "непристойни действия и грубо нарушение на обществения ред и проява на неуважение към обществото с изключителна дързост“.

Очаквайте видео с разговора с Боян Расате!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase