Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Oще по темата
"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Анонимен

преди 2 години

Основанията за импийчмънт на Радев са много повече. Всички ги знаем.

141

васко

преди 2 години

Мазния харвардски ***, измамник на измамниците, да взима Майчето и да си отива от където е дошъл. Това е долен измамник, без чувство за отговорност и принадлежност към България. Може да е вербован от някоя разузнавателна служба. И забележете стремежа му на всяка цена да е във властта. Обещава и извънземните да работят, само да го изберете. ВЪН, ВЪН, ВЪН от България на измамниците!

140

наско

преди 2 години

Кирчо лъже по най-безсрамния начин за този всеизвестен факт а какво остава за това което поднася ежедневно на хората. Как може да поглеждате дори един човек в светлината на управляващ, който не е живял в България последните 5 години. Този не знае баничка от къде да си купи, камоли държава да управлява. Много *** народ сте!!!!Такива като него може да са служители на всяко разузнаване. Какво значи човек в министерски съвет, който не го знаем къде и какво е работил, какво е направил, успял ли е?

fallback