Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев, по-известен като Брендо, с цел екстрадиция в България, съобщиха от прокуратурата.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 7 септември нова актуална информация, отчитат от държавното обвинение.

Още по темата
Както е известно, Евелин Банев е бил арестуван в района на украинската столица Киев.

56-годишният българин, известен в подземните среди у нас, е осъден с влязла в сила присъда на 26 април 2018 г. за извършени от него престъпления. Той е признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Групата от трима души е действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Швейцария и Австрия.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от шест години при първоначален "строг" режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase