Снимка: БГНЕС
fallback

Четирима полицаи са привлечени към наказателна отговорност до момента за причиняване на телесни повреди по време на протестите миналото лято.

Oще по темата
Това стана ясно от съобщение на Софийската районна прокуратура (СРП) по повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие".

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица, пише в съобщението.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийската районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера "под колоните на МС". Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

198

Анонимен

преди 2 години

До америка1332002, к.166 Въз основа на правописа: завършен 7-и клас. Може и 11 клас, завършен след 1996 г. А за доктор - не ми се вярва. Премного тъпееш.

197

Анонимен

преди 2 години

А проливането на кръв и зверствата на столичната полиция и спецполицаите на протеста на 02 септември кога ще бъдат разгледани ? Тогава побоят започна в 22 часа и продължи до ранните часове на 3-ти септември. За тази скотобойна замълчаха гл.прокурор, СГП и ВАП. Иван Г. пак ли ще се оправдае, че разследването все още не е приключило и няма какво да каже. А щом Гешев и депутатите на ГЕРБ+ОП не са се изказали, значи нищо не е имало. Нали, г-н гл.прокурор?

196

Анонимен

преди 2 години

До Провокатори - разбира се ,че най агресивните,които са яли бой са били провокатори ! Те са получили финансовите облаги преди да се афишират като провокатори - поели са ангажимент пред тези,които са им дали пари. Не ви ли прави впечатление физиката им също и начина по който са облечени...Българският народ не е толкова глупав колкото някой го мислят...

fallback