Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 10 хил. са вече потребителите на единната информационна система на съдилищата. След 10-годишни усилия процесът на въвеждане на електронното правосъдие вече е на финална права, системата работи, а до този момент достъп до нея имат 1047 съдии, 4352 съдебни служители, 586 призовкари, както и 3046 съдебни заседатели.

Работата с електронно дело е бързо, удобно и лесно, уверяват от висшия съвет. „Има проблеми, но се надяваме нещата да вървят в един канализиран процес“, посочи представляващият го Боян Магдалинчев. Системата работи вече от 1 година, но до този момент не всички съдилища в страната бяха интегрирани към нея. Тя вече е внедрена успешно. Образуваните до този момент дела на хартия ще бъдат довършвани.

Процесът ще бъде дълъг, но началото е поставено, категорични са от ВСС. До този момент електронните дела в системата вече надхвърлят 260 хил.

Системата дава възможност за работа по всяко едно дело без необходимост от наличие на хартиена папка на делото, както и работа по него едновременно от магистрати и служители. Движението на делата по съдебните инстанции също. Достъпът на страните и адвокатите също. Системата е затворена, до нея няма външен достъп, което гарантира опазването на информацията.

За да онагледи работата на системата, председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев, който ръководи един от най-натоварените съдилища в страната, показа пред журналисти как се случва случайното разпределение на делата в системата. Той подчерта, че все пак ще има и процес на адаптация от страна на магистратите, които са свикнали до този момент да работят по делата на хартия.

Предстои системата да бъде надградена с въвеждане на възможност за подаване на електронно подаване на молба или жалба за иницииране на дело, заплащане на държавната такса през виртуален ПОС терминал с отстъпка, пише БГНЕС.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Договорът с държавната фирма изпълнител „Информационно обслужване“ възлиза на около 900 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

ПРЕЗ 1981Г .

преди 2 години

През 1981г. ни казваха: Сега въвеждаме компютри в съдилищата и всичко ще се оправи . . . . Дааа , не подозирате какво означава съдийска мафия ! Та и сега .

35

врь6таи

преди 2 години

откраднатото веднага

34

адвокат

преди 2 години

работя със системата, има удобства, но е много далеч от "е-правосъдие"... още сме далеч от това, заседанията да са чрез видеоконференция, няма как да няма хартиена папка, предвид, че документите се депозират на хартия... единственото предимство на системата е, че не се разкарвам да си вземам експертизи до съда, но често се случва да се вижда документ в системата, но реално да не е качен, а е имало случаи на качени документи по друго дело... идеята е добра, изпълнението - по български

fallback