fallback

Общ преглед

Прокурорската колегия на ВСС избра единодушно Валентина Маджарова за административен ръководител на Специализираната прокуратура, съобщава БГНЕС.

Маджарова, която досега бе заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура, изпълняващ функциите "административен ръководител" на Специализираната прокуратура, беше и единствен кандидат за поста.

Тя получи в своя подкрепа 7 гласа, против назначението й нямаше гласове.

"Прокурорите и следователите от Специализирана прокуратура се подчиняват единствено и само на закона. Подчиняват се на този закон, на който се подчиняват всички останали магистрати в Република България", заяви Маджарова преди избора си.

Другото, което отбеляза е, че неоспоримият, по думите й факт, борбата с корупцията по високите етажи на властта безспорно е изключително важна, безспорно резултатите не са на това ниво, на което и на нас самите ни се иска да са, но не можем да подминем факта, че отговорността на Специализирана прокуратурата в това отношение е едва от 2018 г. Просто така е решил законодателят, коментира тя.

Маджарова поиска още ясно да се чуе, че успеваемостта в борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от две неща.

"Първото и важно нещо е нетърпимостта на обществото към тази корупция. Това вече е безспорен факт и е радващо, че е така. Второто обаче необходимо условие, за да бъде успехът на прокурора и на съдията впоследствие такъв, какъвто обществото заслужава е преди това органите по регистриране и разкриване на престъпността като цяло, в това число и на корупционните практики, е да си свършат работата", каза тя. Маджарова посочи, че тук визира Комисията за противозаконно отнемаме, всички структури на МВР, ДАНС, АДФИ и ред други контролни органи каквито в България има.

Пред ВСС днес, където Прокурорска колегия избираше Маджарова, имаше протест срещу главния прокурор Иван Гешев.

Кадри от избора вижте в репортажа на Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Посреща Изпраща

преди 2 години

По дрехите - куклЕ,по ума - смешно куклЕ...или препасвайте пищовите или си плюйте на петите - с тия няма да стане мача

18

Анонимен

преди 2 години

До брей ,бре !?Бих го възприел като поредният факт, че българската прокуратура, разбирай спецпрокуратурата СпП, защото Боце и С.Цацаров си избраха "милиционер" за гл.прокурор и на изборите кандидатът беше ЕДИНСТВЕН и беше избран ЕДИНОДУШНО, все още се намира в ерата "Вишински". И въобще няма намерение да проумее, че не е 1930-1940 г, а сме вече 2021 г. Г-да от служебното правителство и дай-боже - първият кабинет след този на ББ, върнете тези самозабравили се обвинители в Министерството МП!

17

Анонимен

преди 2 години

Едно работно място - един кандидат - единодушен избор! Тези надминаха бившия социализъм!

fallback