Снимка: БГНЕС
fallback

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че очаква конкретика по твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства срещу известен бизнесмен в ареста. Той коментира темата преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), което днес ще председателства за първи път.

Oще по темата
Стоилов коментира и напрежението около приетите на първо четене в закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс промени, които останаха с този статут при закриването на парламента. Те са свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратура, предаде БНР.

Декларация срещу това закриване е точка първа от дневния ред на Висшия съдебен съвет.

В декларацията се обявява подкрепа за работещите там, има присъединяване към декларация, която вече бе приета от Прокурорската колегия на ВСС и се предупреждава, че закриването на спецструктурите може да създаде напрежение и да попречи на борбата с престъпността.

Логиката на Стоилов обаче е, че преди да се приемат декларации, трябва да се направи анализ на работата на специализираното правосъдие, включително и през прочита на европейските препоръки по отношение на специализацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Затова той предлага на членовете на ВСС първо това да бъде обсъдено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 години

И каква бе ползата от тях досегаСьс закриването им могат да бьдат пренасочени средства кьм - здравеопазване , наука а тяхната работа се вьрши и от обикновен сьд

32

Анонимен

преди 2 години

Извинете, допуснал съм правописна грешка: не чл.113, а чл.119 ал.3. Много се извинявам!!! Шеф на СпП стана Ив.Гешев и оттам започна неговия път към висшия прокурорски пост.Още веднаж : много се извинявам!

31

Анонимен

преди 2 години

При разглеждането на предложението на ГЕРБ за създаване на специализиран съд СпС през 2011г. проф.Корнезов се изказва, че това не е СпС, а извънреден съд, с който управляващите готвят разправа със своите опоненти и това е началото на полицейска държава.Разровете се в архивите и ще видите, че това е в противоречие на чл.113 от ЗСВ. Тогава си замълчахте и създадохте СпП и СпС - СНС и АСНС. Те станаха чисти сопи за разправа - първоначално с Иванчева и Петрова, защото не бяха от ГЕРБ, сетне Баневи,

fallback