Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Общински съветник от Благоевград осъди България в Страсбург за 10 хил. лв. Причината - нарушено право на изразяване на позиция.

Преди 8 години Калоян Ханджийски беше глобен от българския съд, затова че преобрази паметника на Димитър Благоев в Дядо Мраз.

Навръх Коледа през 2013 година общинският съветник Калоян Ханджийски е арестуван и осъден заради преобразяването на паметника на Димитър Благоев в Благоевград.

"Протестирайки срещу правителството на Пламен Орешарски – тогава поставих един чувал с надпис "Оставка" и шапка на така боядисания паметника на Д. Благоев - няколко пъти бях викан в полицията за справки и попълване на показания, които така чинно изпълних, и на третия път ме задържаха – абсолютно безумие- преспах 24 часа в килията на благоевградския арест -  последва бързо дело и бях глобен сто лева за хулигански прояви", разказва общинският съветник от Благоевград Калоян Ханджийски.

А 8 години по-късно той осъжда България в Страсбург за 10 хил.лв.

"Те намират най- общо, мотивите на съда – че това не е хулиганска проява, а е свободно фундаментално право на човек, да бъде изразено своето право на протест. Много съм щастлив от действията. Щастлив съм, защото е победа за България за демокрацията на България - вярвам че от тук нататък няма да има такива прецеденти", допълни още Ханджийски.
 
Част от жителите на Благоевград не споделят мотивите на европейския съд. "Това е вандалщина, това не е нищо друго – това е мое мнения – може да съм в грешка", каза Иванка Балева.

Според други жители на града обаче, "не е хубаво да се драска", тъй като това е паметник на културата и е част от историята на града. Ханджийски смята да дари спечелената от делото сума от 10 хил. лв.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Защо тогава чакаме,

преди 3 години

а не вземем кофите с боя,за да изразим личното си мнение за истуканитена Червената армия,обирджиите на мандри и други образци на тоталитарното"изкуство"?Е,трябва все пак да попитаме Ханджийски как е уредил представянетоси пред съда в Страсбург.

21

Анонимен

преди 3 години

Осквернил ли е паметника? Да. Вандализъм ли е? Да. Каква е функцията на един паметник? Да напомня. Димитър Благоев е доста спорна личност в историята. Колкото и да не го харесвам - това си е проява на вандализъм. Бихте ли нахлупили коледна шапка на гроба на баба ви? Ами... тъпо е.

20

аз

преди 3 години

Криво разбраната демокрация! Но все пак демокрация. Ако това го направи с мемориала на Линкълм във Вашингтон със сигурност няма да може да ходи известно време но това е либерастията в ЕС! Тук всеки може са "изразява себе си" както намери за добре

fallback