Снимка: БГНЕС

Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда от 20 години затвор при първоначален строг режим на 62-годишния Веселин Иванов, поръчал убийството на съседите си и палеж на къщата им в с.Богданчовци след дългогодишна вражда.

Суровото наказание заедно с колосална кръвнина от 800 хиляди лв., бе произнесено от Окръжния съд в Габрово миналия февруари.

Магистратите го признаха за виновен като подбудител и помагач в жестокото престъпление. Иванов обжалва пред Апелативния съд, но присъдата е счетена за правилна и законосъобразна.

Призори на 11 август 70-годишният Илия Спирдонов и 61-годишната му съпруга Еленка са открити почти овъглени в изпепеления им дом. Първоначалната версия е късо съединение, има съмнения и за умишлен палеж, но никой не допуска, че не пожарът е причина за двойната смърт. Аутопсията показва, че съпрузите са застреляни.

Хладнокръвно и професионално - с по един куршум в сърцето.

Разследващите бързо стигат до поръчителя на престъпление - комшията Веселин. Чашата на дългогодишния конфликт между семействата преляла, след като Илия подхвърлил: "има още място в гробищата", докато край портата му преминавала траурната процесия с починалия в катастрофа син на Веселин.

Като извършител на убийството и палежа на подсъдимата скамейка бе изправен 54-годишният приятел на Веселин, Лъчезар Парашкевов от София, но той почина в хода на процеса в Габрово и наказателното производство срямо него бе прекратено. Доказателствата по делото сочат, че за мократа поръчка Веселин е платил 25 000 евро.

Подсъдимият е осъден да плати и по 200 000 лв. за всеки от родителите на двамата синове на жертвите си. Те са частни обвинители и граждански ищци в процеса.

Решението не е окончателно, то може да се атакува пред ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase