Снимка: Кадър bTV

Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд дядото на 9-годишния Стефан от село Кардам, който издъхна от отровния газ фосфин в дома си, съобщиха за "24 часа" от държавното обвинение.

От Живко И. /61 г./ ще бъде търсена наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, както и на средна телесна повреда чрез действия, които спадат към правно регламентираната фумигация - метод за контрол на вредителите.

Още по темата

При тежкия инцидент през октомври 2019 година дядото, който живеел със съпругата си, дъщеря си и шестте й деца, поставил в дупки на една от стените в къщата таблетки от биоцида "Delicia", за да прогони плъхове. Мъжът открил отровата в метална бутилка, донесена по-рано в дома от зет му, който вече не живеел с тях.

Биоцидът е лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда, посочват от прокуратурата. След като сложил по една таблетка от препарата в дупките, дядото ги замазал с разтвор от пръст и вода. Тогава активното вещество - алуминиев фосфид, започнало да отделя през замазката отровния газ фосфин.

Деветгодишният С.Ж. и други две деца, които спяли в стаята, през нощта се оплакали от гадене, повръщане, болки в стомаха и тежест в гърдите. Семейството потърсило Спешната помощ в Генерал Тошево, но пристигналите медици сметнали, че децата са получили разстройство от некачествена храна. По-късно С.Ж. починал, а сестра му И.М. е била отведена в болница.

Дядото на децата не споменал на никого, включително и на екипите на Спешната помощ, за поставените в стената таблетки.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза смъртта на С.Ж. е настъпила от отравяне с газа фосфин, който е бил в летална - т.е. несъвместима с живота концентрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase