Снимка: Прокуратурата
fallback

Общ преглед
Разследващите откриха над 30 тона отпадъци, заровени в района на бившето ТКЗС край Червен бряг, Плевенско. От тази сутрин там се провежда акция под ръководството на Специализирана прокуратура.

Огледът е заради образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и длъжностни лица, съобщиха от Прокуратурата.

Вече часове наред експерти установяват кога и как са заровени боклуците, както и откъде са доставени.

Oще по темата

В хода на разследването по делото е установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица братята Бобокови, са били загробвани в землището на Червен бряг и с. Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями.

Според разследващите заровените отпадъци са били открити преди около месец, а са били заровени преди най-малко година.

По повод акцията главният прокурор Иван Гешев написа в Twitter: "Няма да допусна страната ни да бъде сметище!"

Първоначалният анализ сочи, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На мястото са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда, допълват от прокуратурата.

В огледа на местопроизшествието участват служители на ОДМВР - Плевен, Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението“, ТД - ДАНС - Плевен, Областна администрация - Плевен, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, експерти от  АЕЦ - Козлодуй,  МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

Предстои да се извърши оглед на местопроизшествие и в землището на плевенското с. Рупци, също в община Червен бряг.

На място са и аблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

До 3

преди 3 години

Баце, ако са го донесли с контейнери, там контрола е минимален. Дори и в Ротердам се оплакват, че е невъзможно да се проверяват, по-голямата част от контейнерите. А 30 тона са два, три контейнера. Лесно за прекарване. Далавераджиите са за затвора. Комунистически ***, как пък един от тях не е с легален бизнес.

9

Анонимен

преди 3 години

Разровете в президенството, там има най-много отпадъци

8

Анонимен

преди 3 години

До Бизнесмен с АудиТака е брато, кво ви пречи ве мърморковци, икономиката трябва да върви :)

fallback