Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Джок Полфрийман иска ново дело за убийството на Андрей Монов. Това става ясно от молба на адвоката му до главния прокурор, публикувана във Facebook страницата му.

Oще по темата

Австралиецът беше осъден на 20 г. затвор за убийството на студента при конфликт в центъра на София на 28 декември. Беше освободен предсрочно, а миналата седмица Върховният касационен съд отказа искане за нова процедура по пускането му от затвора.

В молбата до главния прокурор за нов процес се иска анализ на запис от камера, който бил анализиран погрешно.

Полфрийман не е съгласен, че е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди и твърди, че става дума за неизбежна самоотбрана. Освен това се изказват съмнения, че свидетелите - приятели на Андрей Монов са затаили истина пред съда, а експертизата на записите е манипулирана.

Джок Полфрийман все още е в България и не е отлетял за Австралия. Има заповед за експулсирането му от страната, за която текат процедури. Ако молбата му за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов от първата инстанция бъде уважена вероятно ще остане у нас, за да участва лично.

От своя страна бащата на убития поиска Полфрийман да се върне поне за нощ в затвора, а делото да се възобнови. Христо Монов увери, че ще продължи гражданския натиск. Той за пореден път посъветва съдиите от Софийския апелативен съд, които освободиха австралиеца условно предсрочно, да подадат оставка.

"Ако са добри юристи - да си намерят друга работа", каза бащата. Той припомни, че председателя на състава Калин Калпакчиев два пъти е бил номиниран за човек на годината от Българския хелзински комитет през 2013 и 2016 г., а докладчикът по делото - Весислава Иванова, е писала доклад за организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 3 години

Жалко за момчето, жалко и за австралиеца. Момчето е можело в бъдеще и да се промени. А австралиеца се е опитал да помогне на човек в беда. Повечето българи не биха го направили. От страх и разправии и отмъщения. Жалко и за двамата.

78

Гаманов

преди 3 години

Аз не мога да си обясня какво търси и се мота в БГ тоя тип дошъл чак от Австралия? Ех че не можа да убие някой в Азия,до сега щеше да бъде направен на пастърма....

77

Лили Барута

преди 3 години

Защо не кръстите летището на тоя убиец,или още по добре направете го премиер на БГ ще и отива много на тая "държава"

fallback