Снимка: Pixabay
fallback

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдията от специализирания съд Андон Миталов. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за "Свободна Европа".

Oще по темата

В началото на февруари магистратът получи забрана да влиза в САЩ за корупционно поведение. На 5 февруари държавният секретар Майк Помпео обяви съдия Миталов като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

Тогава ВСС взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов.

„Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, съобщи Магдалинчев.

Той уточни, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Копко

преди 3 години

И кое гарантира, че написаното в писмото е истина? И защо български съд трябва да се съобразява с мнението на най-корумпираната нация в света. Ако бяха го хванали с подкупщяха да го изтипосат, както направиха с Апартаментгейт. Явно много пречи на някого или знае много. А да питам, с какво сегашния ВСС се отличава от Народния съд 1944г когото осъждат. Тогава указанията са идвали от Москва, а сега от САЩ. И какво е сега ВСС?

24

Тъпомер

преди 3 години

САЩ казали изпратили и тн.,що не си гледате краварника и не си карате японските колички,и на вашта приказка идва края,те и пирамидите са вечни ама в музея.

23

Qui bono

преди 3 години

Коя американска фирма или организация в България е можела да има полза от този съдия? Шерше ла фам...

fallback