Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Данаил Кирилов предложи друг, а не председателят на ВКС Лозан Панов да стопанисва сградата на Съдебната палата. Причината e заснемането на скандалния клип в нея, който показа деца с оръжие.

Подобна теза застъпи и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той предложи стопанисването да бъде поверено на председателя на Апелативен съд - София, предаде "24 часа".

ВСС обсъжда случая като извънредна точка днес.

Още по темата
От договора по заснемането на клипа, с който Кирилов запозна ВСС, стана ясно, че от страна на съда той е подписан от Маргарита Пазвантова, главен секретар на ВКС и Мария Михайлова, изпълняващ функциите главен счетоводител на съда, и продуцента Пламен Митев. Пазвантова била преупълномощена от Лозан Панов да сключва подобни договори.

Вероника Имова подчерта, че ВСС е изправен пред парадокс. В храма на Темида, в сградата в която има 6 съдилища и 6 прокуратури, се снима клип, който подбужда непълнолетните към наркотици.

"В тази сграда се вихрят танци на дами, това е ниско стойностна и осъдителна за достойнството на всеки човек култура", каза тя.

Боян Магдалинчев изтъкна, че по договор ВКС е нямал никакви права.

Клипът е заснет в средата на февруари в сградата, стопанисвана от Върховния касационен съд по силата на договор с продуцентска компания.

Заради съдържанието на клипа се е самосезирал и Съдебният инспекторат, каза пред кадровиците главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Проверката е за уронване престижа на съдебната система. Според Точкова е недопустима Съдебната палата да се ползва като декор за реклама на наркотици и на оръжие.

Родителите на двете деца, участвали в скандалния клип, са присъствали на снимките, съобщи по-рано днес зам.-председателят на държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова по Нова тв.

"Но ние ще установим дали няма колизия между дадената от родителите на децата и тяхното възпитание. След като получим всички документи, ще се произнесем. МВР издирва децата, за да ги оценим какво въздействие има. Чакаме и СЕМ дали няма нарушение за закона за радио и телевизия", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase