Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Пет дела образува Върховният административен съд след жалби на физически лица срещу заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с извънредното положение.

Делата ще бъдат разгледани в открити съдебни зали след като се обнародват обявленията за оспорванията в "Държавен вестник".

Още по темата

Над 400 са жалбите, постъпили във ВАС срещу задължителното носене на маски, което стана такова преди 10 дни.

Заповедите, срещу които има жалби, са няколко.

Сред тях е заповедта за организираните КПП-та на входа и изхода на областните центрове и извършване на проверка за целта на пътуването.

Жалба е повдигната и срещу налагането на 14-дневна карантина на пристигащи българи в страната.

Дело се образува и по Забраните на събиране на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места в страната.

С определение от 15 април  по административно дело № 3300/2020 съдът е отхвърлил искането за спиране на изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, касаеща поставянето под задължителна 14-дневна карантина на завърнали се от чужбина български граждани.

С определение по същото дело от 16 април съдът е указал на жалбоподателя в 7-дневен срок от съобщаването да представи в деловодството на ВАС документ за внесена по сметка на „Държавен вестник“ такса за обнародване на обявления за оспорванията по реда на чл. 181, ал. 1 от АПК в размер на 20 лева за всеки оспорен общ административен акт.

При неизпълнение на указанията в срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase