Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Главният прокурор Иван Гешев иска задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

"Разкриване на смисъла на разпоредбата на чл. 103 от КРБ е необходимо, тъй като нормата е лаконична и не дава еднозначен отговор на поставения с настоящото искане въпрос", обясняват от прокуратурата.

Според Конституцията президентът и вицето му не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване.

Предвид еднаквата правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се възприеме като еднакво валидно и за двете фигури.

Според съобщението, разпространено от прокуратурата, смисловото съдържание на въпросния член от Конституцията се разбира нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

Я па ти..

преди 4 години

До Pilot 99 *** , ама що се плашите ? Нали не нарушавате закона и сте едни убавички.

108

анонимен

преди 4 години

До Анонимен 73 ЕЙ *** НЕГРАМОТЕН. ЗАЩО ДО СЕГА НЕ ГИ ЗАСЯКОХА ТИЯ РУСКИ ШПИОНИ АМИ ТОЧНО СЕГА ПРЕДИ ВОТА НА НАДОВЕНИЕ И КОГАТО УЖАСНО МНОГО СЕ РАЗМИРИСА ОКОЛО ГЕРБ И ПРЕМИЕРА. ТА ТЕ ТИЯ НАПРАВО ДА ВИКАТ НДРАГЕНТА ОТ ИТААЛИЯ И ДА ИМ ПРОВЕЖДАТ СЕМИНАРИ ПО ПРЕСТЪПНОСТ. ТАКИВА ВИРТООЗИ СА В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ТА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ ИМ ЗАВИЖДАТ.

107

Анонимен

преди 4 години

Гешев или както е по-известен Гешен Радост е време да се претълкува конституцията че да иде в затвора *** няма кой да го вкара.Ако може и с целия ГРЕБ да са в една килия ще е супер.Пък сложат ли им в яденето виагра после ще излязат буквално отбор герберасти.И от затвора направо на гей парада.Той и Плевнеуиев го каза важното за нашите политици е не друго ми практически гейополитическото развитие и добре се развиват де вече до един са яко на вазелин.

fallback