Снимка: архив, Ройтерс

Прокуратурата оцени мониторинговия доклад на Европейската комисия като обективен и реалистичен. 

"Този доклад отчита изпълнението на всички шест показателя, въведени при създаването на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г., както и пълното изпълнение на седемнадесетте ключови препоръки, формулирани от ЕК през януари 2017 г.", пише в позицията на държавното обвинение.

Още по темата
Според прокуратурата обективно и по достойнство са оценени усилията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност.

От там уверяват, че ръководството на българската прокуратура ще продължи да работи активно и в рамките на Националния механизъм за мониторинг, създаден преди месец с решение на Министерския съвет.

"Изразяваме институционална и експертна подкрепа на предложените от правителството последни изменения в Закона за съдебната власт, както и на поетия ангажимент за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с установения конституционен ред. Намерението на следващата ЕК за въвеждане на "всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване на всички държави членки" е най-силната гаранция за необратимост на реформите", пише в позицията на прокуратурата.уточняват още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase