Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg
fallback

Веднага щом получи документите си за самоличност, Джок Полфрийман ще може да напусне пределите на България без никакъв проблем, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, пред Нова тв.

Oще по темата

Сотир Цацаров вече поиска Върховния касационен съд да спре условното освобождаване на австралиеца. В закона обаче нямало определен срок за произнасянето на съда.

Говорителят на главния прокурор заяви, че е напълно възможно лицето да получи документи за самоличност и да напусне пределите на България.

"Ако се възобнови това производство, ако се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще е налице основание отново да бъде задържан. Ако е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато лицето в България за доизтърпяване на наказанието”, допълни Арнаудова.

Полфрийман беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

Той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Той беше освободен 6 години предсрочно в края на миналата седмица.

От една страна е щастлив и доволен, че някаква промяна настъпи. От друга каза, че въобще не е изненадан от реакциите, каза пък адвокатът на австралиеца Калин Ангелов пред bTV.

Ангелов добави, че през годините са обсъждали, че в случай на предсрочно освобождаване, ще последва подобна реакция. Като я определи като "обществената истерия, медийната истерия".

Той коментира, че има много дела, при които се излиза предсрочно и по-рано, включително при "по-груби убийства", като отбеляза, че отново става дума за чужденец. Според Ангелов Полфрийман е действал при неизбежна отбрана, защитавайки гонен от убития и негови приятели човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Мария

преди 4 години

До АнонименЗр ависи ,ако някои е син да депутат ,ролите пак щяха да са сменени .Скинара герои ,другия .......

102

НИНА

преди 4 години

До бауАми гледаи записите от камерите ,а не какво ти говори монов .

101

Мария

преди 4 години

До МалейПараноята е ......болест .

fallback