fallback

Общ преглед
Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който обжалва наложената му мярка за неотклонение парична гаранция от 100 000 лева, се връща в ареста.

Решението е на апелативния спецсъд, който гаранцията и го задържа за постоянно в килията.

Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението.
Oще по темата
Специализираната прокуратура представи срещу Тодоров 4 тома допълнителни доказателства. Обвинителите поискаха делото да бъде гледано при закрити врата, защото доказателствата съдържат информация за задължения на лица и фирми към застрахователи и банки.

Адвокатът на обвиняемия Ина Лулчева категорично обори това искане, като посочи, че не се съдържа класифицирана информация или държавна тайна, а прокуратурата сама е разпространила преди дни справки и доказателства по делото.

Тя поиска да бъде разпитан служителят на фирма "ТАД груп" и обвинен за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, който сам да каже подбуждал ли го е някой да пробие сайта на НАП и да разпространи информацията.
 Искането беше отхвърлено, както и това делото да бъде гледано при закрити врата, съобщи "Труд".

Като ново доказателство прокуратурата цитира експертна справка от чат в Telegram между Иван Тодоров и Кристиян Бойков. В нея Бойков казвал на шефа си: "Тая вечер НАП заминава".

Ударената информация от сайта на приходната агенция е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата, която е била "България", са могли да видят информацията.

Друго доказателство е иззет мобилен телефон, в който е била открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

От иззет лаптоп пък се вижда, че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция "Митници". Като свидетели са разпитани служители на фирмата и пострадали от нея. Свидетелят Ахметов, който е работил в "ТАД груп", твърдял, че Бойко споменал, че ще хакне НАП. Той казал още, че тримата обвиняеми – Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно. Същото потвърдили и свидетелите Митев и Иван Петров.

Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците. Такива показания са дали пострадалите от две фирми – "Нет инфо" и "Динамо България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 4 години

Айде стига с този виц, че програмистите нямат Уиндоус и никога не пишат на кирилица!Още повече смешни хакери като този дето се наака сам

53

Анонимен

преди 4 години

Изглежда този Тодоров наистина е някакъв фанатик. Или руснаците са му обещали много пари ако влезе във филма.

52

Reptile

преди 4 години

Какви ***. И... изглеждал невинен, моля ви се. И с такъв мат'рял ще борим конкуренцията в ЕС и искаме завод на Волксваген... Само височайша милост на политиците от ЕС и доверието им към Бойко, могат да прецакат така VW, ама надали!

fallback