Снимка: БулФото
fallback

Иван Гешев е първото предложение за нов главен прокурор. Зад кандидатурата му застават 11 човека, сред които и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари, съобщава БТА.

Предложението идва на второто от четири заседания на Висшия съдебен съвет, на които може да се номинират кандидати. На първото преди няколко дни не бяха излъчени предложения.

Oще по темата
Следващите заседания са на 25 и 29 юли.

Самият Иван Гешев, който в момента е заместник на Сотир Цацаров, преди време обяви, че няма да се кандидатира "на 99% сигурност", защото нямал време да се занимава с "кални борби". Според  Даниела Машева обаче, която представи номинацията му, днес той е дал своето съгласие за участие в конкурса.

Гешев е едно от знаковите лица на прокуратурата през последните години и някои от най-известните дела на държавното обвинение се водят именно от него. Той беше и водещият прокурор по делото за "КТБ".

Кандидати могат да издигат не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. Данаил Кирилов обаче вече публично обяви, че се отказва от правото си да предложи име.

Изборът ще се състои на 24 октомври, като за да бъде валиден са необходими 17 от общо 25 гласа на членовете на Висшия съдебен съвет. Гласуването е явно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

да се стега Цвюкерли

преди 4 години

не се разбира защо са тия многохилядни протести когато човека още даже не подложен на гласуване.Как без да се види как ще работи като Главен Прокурор,ще се казва чв щял да бъде алчен, безпринцишен, лаком, некомпетентен и подъл.Нека се залови за работа. Да видиме първите му дела.тогава ще питаме 'абе нашия *** ти си бил много неподходящ и толкоз.Човекът ще си вземе чанта и ще иде където отива.С баба се хванахме на бас, че Тешев първо ще освободи Петрова и Иванчева и ще вкара в затвора Ваклин и Цвю

97

Ала-Бала

преди 4 години

Това предложение по наглост е равно за назначението на Делян Пеевски за шеф на службите.

96

до к.97

преди 4 години

Предполагам,че имате предвид Ася Петрова. Гл.прокурор я разкара във ВАП. Преди това изгони в Следствието Б.Сарафов. Наскоро си доведе във ВКП Мария Шишкова от Филибето, своя землячка. За пръв зам определи завършилия Висшата полицейска школа, помпозно наричана "академия". За манталитета на И.Гешев питайте Иванчева и Петрова, решили да попречат на наглите строителни предприемачи да направят градинките и зелените площи на кв. "Младост" гето. Ваклин строи блокове, двете жени в ареста...

fallback