Снимка: БТА, архив
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Върховния касационен съд искане за възобновяване на наказателно дело за убийство на Ангел Димитров - Чората.

По него бяха осъдени петима бивши полицаи.

Oще по темата
Главният прокурор иска отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд.

Според Цацаров съдебният акт е бил постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Днес главният прокурор се е срещнал със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги е уведомил за внесеното искане.

От страна на главния прокурор е направено и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

С решение от 19 април тази година ВКС призна подсъдимите бивши служители на МВР за невинни в това да са извършили убийство на Ангел Димитов през 2005 г. с особена жестокост и намали размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Няколко въпроси

преди 4 години

До АнонименИмам въпрос : Преди да го убивт трима офицери идвама сержанти фирмата на Анг.Димитров охраняваше Югозападния университет и няколко месеци преди смъртта му мандатът й беше подновен. Как така А.Д. стана набързо наркоразпространител, нали ОДМВР извършва щателно разследване на собственика на охранителната фирма! И защо той не беше арестуван, а убит? За арест трима офицери ли бяха необходими или това са близки на ген.Б.Янев, шеф на обл. дирекция на МВР? По това убийство има странни неща..

17

Игра с убийство...

преди 4 години

Нека от МВР и ВКП отговорят защо за лице, което не се отличаваше с особена сила, от ОДМВР изпратиха трима офицери и двама сержанти да го арестуват. Задържане или зверски побой, завършил с убийство? Този човек преди да го убият беше ли с фирмата си охрана на ЮЗУ с подновен мандат? Как така петима убийци бяха ту осъдени, ту оправдавани и безспорно убийство се превърна в смърт по непредпазливост? И защо Цацаров за кой ли път възобнови наказателното дело?

16

Анонимен

преди 4 години

До Чане&ЧакъраКъде и кой го ударил по главата? Пиандето и чревоугодника му е дошло в повече сгъването. В Австрия, няколко години след Чакъра, един се бе барикадирал и полицайте там не му дадоха допълнителни възможност. Направо го свитнаха с гранатомет. Нито Страсбург, нито адв. Екимджиев! Нито 50-60хил.евро. А натиска в конкретния случай е от чичото на Чората, политик.

fallback