Снимка: БТА

Прокуратурата ще повдигне обвинения за длъжностно престъпление на кмета на Божурище Георги Димов, на зам.-кмета и на началника на отдел "Общински имоти" в Общината, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

На брифинг бяха изнесени подробности за резултатите от операцията на Специализираната прокуратура в общината. В сряда бяха извършени проверки и бяха иззети множество книжа и данни заради фиктивни търгове и продажба на безценица на общински земи. Четири поземлени имота от 80 дка общинска собственост, които са били държавна собственост и предоставени на общината, са били продадени чрез манипулирани търгове за 160 хиляди лева.

Още по темата
"В Спецпрокуратурата има преписка по сигнал на председателя на Общинския съвет на Община Божурище. След анализ е образувано досъдебно производство от месец май", обясни Милева.

Гешев от Божурище: Краде се много и нагло

Установено е, че през октомври 2018 г. кметът на Божурище лично е внесъл в Общинския съвет предложение за продажбата на 4 имота на общината чрез търг с тайно надаване. Множество граждани на общината са проверявали на сайта за обявата, за да подготвят необходимите документи за кандидатстване.

На 7 декември на сайта обявата се появява, но срокът за подаване на документите изтичал същия ден. Поради това много граждани не могли да ги подадат и да се включат в наддаването, обясни Милева.

От прокуратурата казаха още, че кметът на Общината е изтеглил кредит от 1 млн. лв., имал сключен договор и за автомобил на лизинг, а годишната му заплата била 25 000 лв.

В рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи, обявени на таен търг. Имотите са купени на цена от 2,16 лв./кв. м, а съседни имоти се търгували по 40-50 евро.

"Новите собственици са три юридически лица и едно физическо. Установено е, че пълномощник на едното лице е бащата на кмета“, обясни Милева.

Предстои установяване и на имущественото състояние на тримата обвиняеми по случая – кмета, зам.-кмета и началника на отдел "Общински имоти“ в Община Божурище.

Милева уточни, че по отношение на кмета ще бъде поискана мярка задържане под стража за 72 часа, след което ще бъдат повдигнати и обвинения. На кмета ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, а на другите двама обвиняеми – за документи с невярно съдържание.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка обясни, че може да има и други длъжностни лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase