Снимка: БулФото

Една година затвор и глоба от 5000 лева - това е окончателната присъда на пазарджишкият имам Ахмед Муса. Присъдата е за проповядване на омраза на религиозна основа и радикален ислям. Към тази една година се прибавят и още три от предишна условна присъда за разпространение на радикален ислям.

Върховният касационен съд е приел, че Ахмед Муса разпространява идеи, които могат да доведат до вражда или омраза. Решението е категорично, че той е използвал религията, за да проповядва омраза към християните, евреите и всички други религии.

Съдът е взел под внимание и думите на свидетели, които потвърждават, че Муса е проповядвал в джамии и кафенета, че "който не е с нас, е против нас, че "само последователите на салафизма са истински мюсюлмани" и че само ислямът ще победи със силата на джихада и силата на меча. Муса е възхвалявал терористични атака и терористи-камикадзета и убеждавал, че мюсюлманите трябва да воюват с християните, да "убиват и колят", докато всички не приемат исляма.

Адвокатите на Муса твърдяха, че той е упражнявал правомерно гарантираното му от конституцията право на свободно изповядване на религията. Този аргумент обаче не е приет от съда, защото според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) правото на свобода на "религия" има два аспекта - правото на всеки да има убеждение, което е "абсолютно" право, и правото да демонстрира това убеждение, което "не е абсолютно", тъй като може да засегне правата на други лица.

Инкриминираните в обвинението факти срещу подсъдимия не засягат "вътрешното му право на религиозни убеждения", което се ползва с абсолютна защитата от държавата. В словото си подсъдимият приканвал към "свещена борба" срещу християните и други религии, като настройвал срещу тях, наричайки ги "неверници", "гяури" и "грешници" - квалификации, които сами по себе си са достатъчни да разпалят омраза между хора от различни етноси на религиозна основа", подчертават върховните съдии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase