Снимка: Bulgaria ON AIR

Очаква се днес да освободят от ареста двамата братя, пребили командос във Войводиново. Борис и Асен Пакетови нападнаха и пребиха 33-годишния командос Валентин Димов. Пловдивският районен съд им постанови условни присъди. Подсъдимите са сключили споразумение с прокуратурата. По-леките наказания се дължат на изразеното съжаление за постъпката, трудовата ангажираност на двамата и чистото им съдебно минало. Признаването на вина често дава възможност за намаляването на наказанието и присъдите на виновните.

Още по темата

Адвокат Людмил Рангелов коментира в студиото на "България сутрин", че сделката е начин за приключване на едно дело, но съдът решава какво и колко под минималното по закон наказание да постанови.

Той беше категоричен, че дали ще се стигне до сделка, зависи и от прокуратурата, а съдът само я затвърждава, след като прецени дали споразумението не противоречи на закона или морала, а според адвокат Рангелов, споразумението на братята Пакетови не противоречи на нормативната уредба.

"Моралът предполага по-субективна оценка. Тази на конкретния съдия. Има ефекта на влязла в сила присъда. Единственият начин за ревизия може да бъде реализиран само от главния прокурор чрез едно искане за възобновяване на наказателното производство", обясни още Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Според него пробационните срещи, които ще трябва да имат братята Пакетови ще са им полезни, защото те се отразяват добре на хора като тях, които нямат особена социална дисциплина.

Но според адвоката зависи дали служителите, които ще ги извършват, ще го правят качествено, а не само по документи. Той посочи още, че ако обвинението срещу двамата е било в първоначалния си вариант - за опит за убийство, те нямаше да могат да правят сделки с прокуратурата.

"Вероятно прокуратурата е преценила, че няма данни за повдигане на другото тежко обвинение", каза адвокат Рангелов.

Той беше категоричен още, че не трябва общественото мнение, нагласите на хората и представянето на случаите в медиите да влияят на съда при взимането на решения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase