Снимка: zelenite.bg

Върховният касационен съд реши, че политическа партия "Зелените", която е част от обединението "Демократична България", трябва да си смени името. Висшите магистрати отказват да разгледат жалба на формацията срещу решението на Софийския апелативен съд и то влиза в сила.

Делото е било стартирано по иск на "Партия на зелените". "Зелените" регистрирана на 4 ноември 2008 г., но 7 г. по-рано в регистъра на политическите партии е вписана "Партия на зелените", става ясно от проверка.

"При лингвистична, семантична и граматическа съпоставка на вписаните наименования на двете партии, настоящата инстанция намира, че е налице пълно съвпадение на наименованията", казват апелативните магистрати. И подчертават, че не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа.

"При фонетичната и граматическа съпоставка на пълните наименования на двата правни субекта - Политическа партия „Партия на Зелените “ и Политическа партия “Зелените“ е невъзможно да бъде установена разлика в двете наименования", категорични са магистратите.

Така те се съгласяват с "Партия на зелените", че законът гарантира правото на изключителен носител на името по-рано регистрирана партия и отстраняват грешката, която е допуснал Софийският градски съд, регистрирайки "Зелените" през 2008 г.

"Искаме да уверим всички наши поддръжници, членове и симпатизанти, че въпреки създалата се ситуация, те ще има за кого да гласуват. Избраните от нас кандидати за евродепутати ще бъдат част от общата листа на „Демократичната България“. Това са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация). Зелените ще се включим активно в кампанията за Евроизборите, като няма да се поколебаем да вложим време и енергия, за да бъдат избрани почтени евродепутати, които ще отстояват демократичното развитие на България и Европа", заявиха от "Зелените".

На 21 април те ще изберат новото име на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase