Снимка: Булфото, архив

Търговец на перилни препарати и козметика от Пловдив е "изпрал" 5 милиона лева, чрез седем кухи фирми и укрил 1 милион от данъци, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив, цитирани от "Монитор".

Тодор Ташев е арестуван, а заедно с него зад решетките са и жена му Стойка, както и посредникът в "сделките" Михаил Марков на 38 години.

Разследването на окръжната прокуратура е стартирало преди пет месеца. Кухите седем български дружества, през които минавали 5-те милиона лева към фирми в Полша и Италия, се водели на имената на безработни и безимотни българи. Милионите са били пренасяни до "управителите" на кухите фирми кеш, а стоката – перилните препарати и козметиката, били продавани по магазините у нас.

Разследването за данъчните престъпления и за прането на пари е било в градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. След претърсвания на офиси и жилища били открити около 600 000 лева в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации. Първоначално били арестувани деветима, но двамата съпрузи и поссредникът се сдобиха с обвинения.

До момента разследващите са установили, че от март  2017 г.  до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой на общо 5 000 000 лева, към фирми в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Тодор Ташев на 42 г. със съдружник съпругата му Стойка.

Стоката била разпространявана в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase