Общ преглед
Четирима министри от кабинета "Борисов 2" се явиха на разпит в специализирания съд по делото за бартера с ваксини от Турция срещу бившия здравен министър Петър Москов. Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски пристигнаха в сградата на улица "Черковна" 90 в 10 часа.
Още по темата


Първи пред съда се изправи Томислав Дончев, който каза, че на 28 май 2015 година е подписал неприсъствено решение, уредено в правилника на Министерския съвет, за дарение на ваксини между България и Турция, пише "24часа".

"С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини. Знам, че имаше проблемна ситуация и се обсъждаха мерки за нея", каза Дончев и посочи, че според него споразумението за дерение е било решението на проблема през 2015 г.

Той добави, че не би подписал решение на Министерски съвет, с което не е съгласен.

Адам Персенски цитира част от обвинителния акт срещу него, че целта на споразумението била да набавят облага на Министерството на здравеопазването на Турция, и попита Дончев дали се срамува.

Съдът обаче не допусна въпроса. Дончев посочи, че нито е чул, нито е знаел ваксините за деца да са смъртоносни.

След настоящия вицепремиер показания даде Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в предишното правителство.

"Това решение на Министерския съвет е по процедура "акт на подпис". В практиката на правителството има такива десетки решения", каза Лукарски.

В момента тече разпитът на Владислав Горанов. За днешното заседание бяха призовани и Бойко Борисов, който не се яви заради служебен ангажимент, Миглена Кунева и Румен Александров. Техните разпити ще са на друга дата.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 месеца

Ще търкате наровете начело с Боко Тиквоча

5

Анонимен

преди 5 месеца

Тез ваксини не бяха ли остойностени,че и с пресрочен срок за качество с използване,та какъв бартер е това като при бартера основното е размяна на стоки при които се гледа на качеството и нуждата от тях за двете страни,а на остойностяването им за в момента не се набляга заради финансови фактори,че и мита по необходимост,ако е трябвало да се обмитяват както и други данъци и такси да се наваксват що били отпреди заради поради необходимоста от стоките за двете страни,а коя каква необходимост е имала

4

Анонимен

преди 5 месеца

пак ли Пепи Белото