Снимка: архив "Булфото"

Бившият здравен министър Петър Москов отива на съд заради дарения на ваксини от Турция. Срещу Москов са повдигнати три обвинения, за които се предвиждат различни наказания, най-тежкото от които е до 10 години затвор, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Скандалът с даренията на "Пентаксим", "Еувакс Б", внесени от Турция, и ваксината "Тетадиф" избухна през 2016 година.

Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. като здравен министър не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Р Турция - 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България.

Още по темата

Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, се казва в съобщението на прокуратурата.

Според разследващите така Москов е нанесъл вреди на Министерството на здравеопазването в размер на 325 233,87 лв. и е породил недоверие във ведомството.

Прокуратурата определя случая като особено тежък, а Наказателният кодекс предвижда за него наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Престъплението предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Петър Москов е за това, че през лятото на 2016 година като здравен министър не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД, се казва в съобщението на прокуратурата. Наказанието за това е до 10 години затвор.

Освен Москов на съд отива и заместникът му в министерството Адам Персенски по обвинение в съучастничество. На съд е предаден и управителят на "Бул Био" АД Любомир Димитров, както и завеждащата отдел "Качествен контрол" в дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase