Снимка: Булфото, архив

Георги Вълев, който преди година бе осъден да лежи до края на живота си в затвор по делото срещу бандата на Килърите, е преместен спешно от килията си в Ловеч в друг затвор. Той е бил конвоиран вчера до Плевен заради оперативна информация на спецслужбите, че се подготвя негово бягство по празниците, съобщава "24 часа".

Още по темата

В полицията получили сигнал, че има план в Ловешкия затвор да се вкарат ампули с медикамент, който да предизвика криза и да заблуди лекарите, че са налице симптоми на инфаркт - високо кръвно, повръщане, отпадналост, бучене в ушите.

Целта била Вълев да бъде качен в линейка и да бъде изведен от строго охранявания район на затвора под предлог, че спасяват живота му.Роднина на Вълев пратил ампулите по куриерска служба на своя човек в затвора и те стигнали, където трябва.

Полицаите започнали да проверяват кой може да е вътрешният човек на заговорниците и попаднали на любопитна информация. Оказало се, че племенница на служител с достъп до медицинския пункт в затвора е правила сватба в 4-звезден хотел във Велико Търново, който бе на Георги Вълев, но вече се води на друга фирма, при твърде атрактивни цени - с 50 % отстъпка от обичайната оферта. Засега обаче няма обвинение заради липса на доказателства.

Вълев лежи в затвора за лихварство и "мокри поръчки". Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го призна за виновен през декември 2017 г., че е поръчал на бандата на Петър Стоянов - Сумиста две убийства - на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, убити през 2009 г.

Сумиста и Вълев бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата. Преките извършители изчезват безследно. Труповете им бяха открити, овързани с бодлива тел, над софийското село Железница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase