Снимка: Булфото
fallback

Прекратеното наказателно производство няма да спира възможността за гражданска конфискация. Това реши парламентът на първо четене с поправки в антикорупционния закон.

Oще по темата

До спешните промени се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е абсолютна пречка за внасяне на иска за конфискация.

С поправките, които изрично посочват, че прекратяването на наказателно дело не спира процедурата по конфискация, законодателят цели в пълна степен да защитава държавния интерес и да обезпечи доказаната ефективност на гражданската конфискация. В противен случай държавата може да загуби над 20 дела за конфискация за повече от 22 млн. лева.

По време на дебатите от ДПС заявиха, че подкрепят законопроекта и настояха, че тълкувателното решение на ВКС е стигнало твърде далеч и е нарушило Конституцията.

"Някой представляващ ВКС стигна твърде далеч. И преди бяхме чували този някой да се изявява като политик, вече се вживя и като законодател", отсече Хамид Хамид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Скептик

преди 5 години

Хамид Хамид, Йордан Цонев заводите как ги купи?

17

Анонимен

преди 5 години

Значи, сега когато управляващите си харес някой бизнес или имот например си го вземат без съд. Ех, къде ги тези закони другаде в ЕвропаМафия

16

Анонимен

преди 5 години

Това значи ли,че ако е имало дело срещу мен за неизплатен кредит, и е било прекратено, все пак ще могат да конфискуват имот ??

fallback