Снимка: Dnes.bg

За да не изгуби държавата дела за конфискация на незаконно придобито имущество, депутатите спешно обсъждат законодателни поправки. Става дума за над 20 дела за повече от 22 млн. лв., а причината е тълкувателно решение на Върховния касационен съд.

Според решението конфискацията зависи от наказателното дело и ако то се прекрати, тя също се прекратява. Първото дело било прекратено на първа инстанция едва два дни след решението на съда, стана ясно на заседанието на Комисията за борба с корупцията в парламента. То е за имуществото на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров – за почти 2 млн. лева.

"Ние, разбира се, ще обжалваме, за да дадем възможност на законодателния процес да преустанови това незаконосъобразно тълкуване на закона", каза шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в отговор на въпрос на Dnes.bg.

Още по темата

Той обясни още, че е изключително важно колко бързо ще протече законодателната инициатива. "Ако законът се измени преди влизане в сила на което и да е дело, по подразбиране става ясно, че нямаме прекратени дела. Важно е и колко бързо ще реагира президентът. Ако наложи вето, тогава цифрата на прекратените дела и броят им ще нарасне значително", коментира Георгиев.

Вчера поправките, които изрично посочват, че прекратяването на наказателно дело не спира процедурата по конфискация, бяха приети на първо четене от правната комисия по предложение на шефа й Данаил Кирилов.

Днес депутатите от антикорупционната комисия също ги подкрепиха с 6 гласа „за“, един „против“ и двама, които се въздържаха. Червеният депутат Милко Недялков обясни, че не е против гражданската конфискация, а против закона, който според него няма да реши проблема с корупцията.

„Гражданската конфискация е сред много силните и резултатни механизми за противодействие на организираната престъпност и е в държавен интерес тя за бъде защитена в максимална степен“, каза председателят на комисията Борис Ячев преди гласуването.

Дебатите в пленарна зала на първо четене са планирани за утре. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase