Снимка: Петър Кърджилов/Facebook
fallback

След оплакването на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заради ниското качество на храната в ареста е направена проверка. Оказва се, че кофичката с макарони и увехнали краставици, които бившата кметица на Младост твърдеше, че са доказателство за лошите условия, всъщност не са дошли от кухнята на затвора.

Това твърди пред БНР началникът на сектор "Арести" в служба "Изпълняване на наказанията" - област София Маргарита Дойчинова.

"Храната при нас се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник и се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната. Тази таблица е утвърдена от Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието. Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество", обяснява Дойчинова.

Oще по темата

Според думите й, храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице.

Това означава, че използваната кофичка от кисело мляко, показана от Иванчева пред медиите, не е дошла от ареста, а е донесена от външно лице.

Началникът на сектор "Арести" адресира и другото оплакване на Иванчева – за лошите условия в затвора.

"Той отговаря напълно на стандарта, който е предоставен за такъв с европейски изисквания и с нормативна база, която е регламентирана. Условията и в двата ареста са добри. На първо място - необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена - регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице.

Спалните помещения, специално за арест "Векилски", са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ. Обискът и претърсванията са част от вътрешния ред в арестите, но се извършват "в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме", посочи Дойчинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

memed

преди 5 години

DOBRE DE IVAN4EVA VINOVNA ,AMI EDIN DRYG KMET NA GR. SEPTEMVRI S 13 MILIONA LIPSA,PAK E NA RABOTA? AIDE DE

46

да

преди 5 години

Иванчева е доказан престъпник и мястото й е в затвора !!!!

45

Женя

преди 5 години

Да сравнявате мъките на Либийските медсестти с тия дрисли е кощунство. В Либия изнасилванията, побоя, тормозът и гаврите са били ежедневие. Иванчева се явява с прясно боядисана коса, с прически на вълнички и секси рокли в съдебна зала. Двете с Петрова като спряха да къркат ежедневно ще им се подобри здравето даже. Гнусари.

fallback