Кадър: bTV

10-годишното момче, което загина в асансьор в Кюстендил, се е задушило, притиснато от велосипеда си.

До трагичният инцидент се стига, след като момчето си тръгва от урок по математика на осмия етаж в блок 3 "а" на кв. "Запад", около 19:30 ч в понеделник.

На тръгване се качил в асансьора, който бил малък, заедно с велосипеда си. Поставил го изправен - по диагонал, за да се събере в тясната кабина.

Предполага се, че при тръгването велосипедът се е приплъзнал, а кормилото е опряло в шията или гърдите на детето и го е притиснало. В резултат на това момчето е починало от задушаване.

Още по темата

Кабината е спряла два етажа по-надолу, защото гумата на колелото буквално е стържела по вратите.

Минити, преди да издъхне съседи чуват виковете за помощ на момчето, идват медици и техници. Изваждат велосипеда и правят опит да помогнат на детето.

"Беше изкривена едната гума – задната, явно е задействала блокировката, за да спре асансьора", коментира пред "24 часа" Мартин Ковачев, съсед.

"Някаква нелепа случайност, която закача гумата по стената и някак си се завърта колелото вътре и го заклещва", допълва го Николай Стоименов, асансьорен техник.

"Детето е докарано в спешното отделение без дишане, без сърдечна дейност. Колегите от "Бърза помощ" са пристигнали буквално за минути, защото блокът е много близо. Въпреки всичко то е интубирано още на място. Екип от 8 лекари, 4-ма от които реаниматори, започнахме опити за възвръщане на жизнените му функции, което продължи около 1 час и 10 минути. За съжаление, усилията се оказаха без резултат", каза пред bTV директорът на болница "Д-р Никола Василиев" – д-р Александър Величков.

Въпреки че инцидентът е изключително нелеп, прокуратурата образува досъдебно производство за смъртта, за да се изяснят всички детайли и да не остава никакво съмнение.

Причините и обстоятелствата за смъртта на момчето фициално все още не са оповестени. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да покаже каква точно е причината за смъртта.

Детето не е боледувало, казаха лекари, които са разговаряли с родителите на момчето. Аутопсията е приключила във вторник.

"Все още заключението на съдебномедицинската експертиза не е пристигнало при наблюдаващия прокурор, но аутопсията е показала категорично, че причината за смъртта е асфикция - задушаване.  Механизмът на настъпване на смъртта и другите подробности ще се напишат в експертизата. Няма никакви данни за насилствена смърт", каза и говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил прокурор Марияна Сиракова.

Асансьорът бе запечатан още вечерта. Екип на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършва проверка.

"Със съучениците на починалото дете в първия час в сряда ще работят психолози", каза директорът на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Марияна Панчева, където детето е било чевъртокласник.

"Момчето беше много добро и възпитано дете. При нас дойде през март, премести се от друго училище. Всички го приеха радушно, защото беше лъчезарен, умен, вежлив. Нямам думи да изразя мъката си", допълни Панчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase