Вили Георгиев (в средата) и другите двама осъдени Александър Данаилов (вляво) и Светлозар Стоилов (вдясно). Снимка: архив, Булфото
fallback

10 години след убийството на студента Стоян Балтов, един от убийците му бе хванат в ЮАР.

Вили Георгиев беше осъден на 18 години затвор през 2014 година при първоначален "строг" режим, но не влезе зад решетките, защото изчезна.

Същите присъди, но година по-рано, получиха и Александър Данаилов и Светлозар Стоилов. Тогава Георгиев бе оправдан, защото според съдията е ударил само веднъж Балтов по рамото. В затвора, в крайна сметка, присъдата си излежава единствено Данаилов, тъй като и другият осъден се укри от правосъдието.

Oще по темата

Стоян Балтов бе пребит до смърт от тримата пред дискотека "Амнезия" на 5 декември 2008 г. 20-годишният студент по медицина и двама негови приятели си тръгнали от дискотеката в Студентски град, когато ги пресреща пияната компания на убийците.

Петима се нахвърлили с ритници и юмруци върху Стоян и приятелите му, а Балтов е пребит най-брутално. По-малко от 60 секунди по-късно и след 11 жестоки удара по главата и тялото Стоян издъхва мъчително от много тежка черепно-мозъчна травма.

Днес от прокуратурата съобщиха, че Вили Георгиев е задържан в Република Южна Африка.

Оттам припомниха, че след информации, че убиецът е в ЮАР, миналата година главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на южноафриканската република. Именно въз основа на тази молба Георгиев е задържан.

Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет, ЮАР. След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в Република България, уточняват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 5 години

Колкото върнаха Веска Меджидиева. Тя може и да е хвърлила топа вече, минаха почти 30 години.

38

cky2kbg

преди 5 години

Няма да го върнат ... ЮАР не екстрадират, Бразилия и повечето латино държави също.

37

Кан Крум

преди 5 години

Смъртното наказание е алтернатива като прешенция за борба с високата младежка престъпност в ЕС .

fallback