Снимка: Dnes.bg

Обвинителен акт срещу петима, извършили телефонна измама за 76 000 лева, е внесен в съда в Търговище от Районната прокуратура.

Сред подсъдимите е и десетокласник от Търговище, който изпълнявал неведнъж ролята на муле на телефонни измамници, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

На съд са предадени С.П. на 22 г., Й.П. на 24 г., десетокласникът Н.Р.. Останалите двама подсъдими - Хр.В. на 44 г. и А.В. на 20 г., са действали в класическата схема за оказване на съдействие при полицейска операция като подбудители и помагачи.

Трима от подсъдимите са с постоянни мерки за неотклонение "задържане под стража" с определения на Търговищкия районен съд. Най-тежката мярка спрямо четвъртия подсъдим - Й.П., е била изменена от задържане под стража в парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Непълнолетният участник в телефонна измама след първоначалното задържане е с определена от съда мярка надзор от родител.

Четирима от подсъдимите са познати, тъй като живеят в едно и също село в община Стражица. В средата на януари 2018 г. Хр.В. и А.В. се срещнали със С. П. и Й. П. с предложение да участват заедно с тях в схема за телефонни измами.

Осигурили им мобилни телефони и помещение, от което да звънят на хора от Търговище, защото там бил базиран като муле за вземане на парите от измамените ученикът Н.

Предстои делото срещу петимата подсъдими да бъде насрочено в Търговищкия районен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase