Снимка: МБАЛ-Враца

Районна прокуратура във Враца внесе обвинителен акт срещу трима лекари за длъжностно присвояване на 32 476 лева, от МБАЛ "Христо Ботев" в града, съобщиха от Апелативна прокуратура - София.

В хода на разследването е установено, че в болницата е било разкрито отделение по "Съдова хирургия". За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение, в болницата били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

Още по темата

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в новооткритото отделение никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца и не е познат на никого от персонала в клиниката. Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен.

На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и др. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е платена сума в общ размер 32 476 лв.

Към наказателна отговорност са привлечени началникът на отделение "Съдова хирургия" и още двама лекари -  бившият и настоящ изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев" – Враца, с чието знание е извършвана измамата.

За улесняване на неправомерното изплащане на сумите началникът на отделението е извършил и документно престъпление, което е наказуемо по НК. Предстои Районен съд –Враца да насрочи разглеждането на делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase