Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Протест на защитници на човешките права беляза днешното заседание на делото срещу 21 афганистанци в Районния съд в Харманли, които са обвинени в хулиганство по време на бунта в регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли на 24 ноември 2016 година.

Още по темата
В края на процеса две млади жени издигнаха транспарант с текст "Свобода за 21-те мигранти от Харманли".

Въпреки забележката на председателя на тричленния съдийски състав Веселин Коларов плакатът не бе свален веднага, а се наложи съдебната охрана да се намеси, съобщи БТА.

Съдът за втори път не даде ход на делото заради отсъствието на 11 от подсъдимите. Това бе причината то да се отложи и на 24 април тази година. Тогава бе разпоредено отсъстващите да бъдат обявени за национално издирване. Това е било сторено, но МВР не е предоставила справка какви са резултатите от издирвателните мероприятия, изтъкна прокурорът Маргарит Стоилов.

Против даването на ход на делото бяха и защитниците на подсъдимите, но самите обвиняеми поискаха делото "да тръгне".

Държавното обвинение ги смята за отговорни за извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост и цинизъм и е съпроводено със съпротива към органите на властта.

Бунтът и безредиците в бежанския център в Харманли избухнаха на 24 ноември 2016 година след като центърът бе затворен заради карантина. Стотици търсещи хуманитарна закрила атакуваха на два пъти силите на реда през деня и вечерта.

В резултат на стълкновенията бе повредено и унищожено имущество за 85 000 лева, имаше и ранени полицаи и жандармеристи.

За следващото заседание на 7 август съдът разпореди съответните власти да изготвят справка какъв е резултатът от издирването на липсващите 11 подсъдими мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase